Invalleraar

Categories

Deel op social media

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email

Invalleraar: 7 zaken waar je als basisschool op moet letten

Soms heb je als directeur of teamleider snel een invalleraar nodig: ‘Lerares Petra heeft griep!’. Je hebt geen tijd om te schuiven en dus  stuur je een berichtje naar de Spoedlijn van De 5e Dag. Maar bij geplande inval heb je meer tijd om te bedenken wie je precies zoekt. Wat zijn de 7 dingen waar je op moet letten als je op zoek bent naar een invalleraar? 

1. Vakbekwaam & X factor

Bij de inzet van invalleraren is het als basisschool belangrijk te kijken naar opleiding, didactisch inzicht en ervaring. Ingangseis is een didactische opleiding en/of professionele werkervaring met het begeleiden van groepen kinderen op de basisschool. Dit is bijzonder belangrijk vanuit de ‘bewaarfunctie’ welke de school heeft. Specifiek kijken we bij De 5e Dag naar 5 bekende competentie pijlers. En naast het vak is het bij een invalleraar natuurlijk belangrijk te kijken naar dwe X factor!  Heeft iemand echte passie voor onderwijs?  

2. Kan de invalleraar aanhaken bij de thema’s op school?Iedere basisschool heeft bepaalde thema’s die op dat moment een belangrijke rol op school spelen. Heeft de invalleraar affiniteit met deze thema’s? Is het misschien zelfs zo dat hij of zij er al ervaring mee heeft opgedaan? Kijk eens naar de lesprogramma’s die een invalleraar biedt. 

3. Kennis van bouw en leerlijnen?

Kan de invalleraar zich aanpassen aan de groep waar hij/zij les aan geeft, rekening houdend met kerndoelen en leerlijnen. Lesgeven aan groep 3 is immers heel anders dan aan groep 6. Dus in het heel kort: kan de invalleraar de leerstof aanpassen aan de verschillende leerjaren?

4. Biedt hij/zij ook vakoverstijgende lessen?
Dit is misschien niet altijd een ‘must’, maar het is wel prettig om van te voren te weten of de invalleraar ervaring heeft met vakintegratie en het geven van vakoverstijgende lessen. 

5. Kan de invalleraar ook buiten het vastgestelde rooster?

De invalleraar geeft les op de vastgestelde dagen over een langere periode. Toch is het belangrijk breder te kijken. In verband met de jaarlijkse griep periode en nu ook nog Corona, kunnen meer dan gemiddeld veel reguliere leraren uitvallen. In het basisonderwijs is een bekend of vast gezicht belangrijk. Dus, als het even kan, zorg dat je invalleraar ook incidenteel kan invallen. 

6. Kan de invalleraar omgaan met..

Heb je als school speciale verzoeken?  Zijn er kinderen in de groep die speciale aandacht nodig hebben? Of is de groep waar het om gaat een bijzondere groep – of zelfs een pittige klas? Zorg dan voor een invaller die goed is in klassenmanagement. 

7. Wat zijn de kosten? 

Last but no least: wat zijn de kosten verbonden aan het inhuren van de invalleraar? ZZP-ers worden meer betaald dan reguliere leraren. Wil je dat ? En als er met een bemiddelaar wordt gewerkt, worden de invalleraren wel op tijd en juist uitbetaald? De 5e Dag ontzorgt voor school en invalleraar de gehele administratie en betaalt haar docenten dezelfde week nog uit. 

Ps. En vergeet de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) niet.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email