Maakkunde_posters

Categories

Deel op social media

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email

Maakkunde

TRAINING

Samen met NEMO wil de 5e Dag Wetenschap & Techniek bij de leerlingen in het basisonderwijs brengen. Dit doen we door vakdocenten te trainen in Wetenschap & Techniek. Zo kunnen we stap voor stap meer vakdocenten voor de klas krijgen. Heb jij wel eens samen met 10 jarigen een stofzuiger gemaakt?

Iedereen is een maker

Van een koelkast tot een kleerhanger en van een brug tot een broodrooster: bijna alles om ons heen wordt bedacht en gemaakt. Dat vraagt om creativiteit, probleemoplossend vermogen en samenwerking. Vaardigheden die we bij kinderen van groep 1 tot en met 8 al vroeg kunnen stimuleren. Maar hoe helpen we ze hun talenten en 21e-eeuwse vaardigheden te ontwikkelen?

Nieuwe lesmethode 

NEMO introduceerde daarom een nieuwe lesmethode: Maakkunde – hands-on, gericht op wetenschap en technologie, met training voor schoolteams op het gebied van ontwerpend én onderzoekend leren. En geloof het of niet, maar kinderen kunnen zelf een simpele stofzuiger maken. Zo wordt technologie verrassend leuk.

Ontwerpcyclus geeft houvast

Op basis van de ontwerpcyclus wordt onderzoek gecombineerd met ontwerpend leren. Je leerlingen doen eerst onderzoek. Met de verworven kennis maken en testen ze hun eigen ontwerp. Dat verbeteren ze totdat het werkt. De open opdracht biedt ruimte voor de oplossingen en ideeën van alle leerlingen. Elke stap van de cyclus zie je als pictogram terug in de handleiding.

Voor de doeners en de denkers 

Maakkunde is geschikt voor verschillende typen leerlingen en beschikbaar voor groep 1-4 en 5-8. De methode is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeld samen met het onderwijs en getest in de klas.

Duidelijke opbouw

In 3 trainingen wordt je meegenomen in 20 modules. Deze Maakkunde modules volgen een heldere structuur:

  • Lesdeel 1 introduceert het probleem en legt de basis voor de volgende lessen.
  • Lesdeel 2 richt zich op het doen van onderzoek; de opgedane kennis gebruiken de leerlingen in het ontwerp.
  • In lesdeel 3 ontwerpen en maken ze hun oplossing.
  • In lesdeel 4 evalueren en presenteren ze hun product, en ze discussiëren over wat ze gedaan hebben.

Elke module betreft ongeveer 5 uur en vormt een goede basis voor een complete lesdag.

Alles wat je nodig hebt

Na de eerste training kun je direct aan de slag. Per training krijg je dus telkens 6/7 extra modules aangeboden. Bij elke module krijg je een duidelijke handleiding, werkbladen en presentatiematerialen. En de spullen die je nodigt hebt, zijn verrassend eenvoudig. Bij elke module zit een overzichtelijke boodschappenlijst. Er worden 10 thema ‘s behandeld:

Deel 1: thema’s Elektriciteit, Evenwicht, Satellieten

Deel 2:  thema’s Drijven & Zinken, Irrigatie, Krachten

Deel 3: thema’s Chemie, Inhoudsmaten, Isolatie

Leerdoelen

Aan het einde van de training:

  • Weten de vakdocenten wat Maakkunde is;
  • Kunnen de vakdocenten de ontwerp- en onderzoekscyclus van Maakkunde gebruiken en toepassen in de eigen klas;
  • Kennen de vakdocenten een groot deel van de vakinhoud (leerdoelen, benodigde achtergrondinformatie en benodigde kennis van de ideeën van leerlingen) van de lesmodules;
  • Hebben de vakdocenten een goed beeld van zowel de onderzoeksfase als de ontwerpfase van de lesmodules;
  • Kunnen de vakdocenten de werkvormen uit Maakkunde op een leerkrachtgestuurde of leerlinggestuurde manier aanbieden;
  • Kunnen de vakdocenten verschillende rollen op zich nemen bij het begeleiden van het onderzoek;
De eerste training

Lesmodules en problemen die in de eerste training worden behandeld zijn:

 

Satellieten

Evenwicht

Elektriciteit

1-4

Ontwerp een schoolplein

Ontwerp een wip

Maak een menukaart met verlichting

5-8

Maak een lanceerinstallatie

Maak kunstwerk

Maak een stofzuiger

 

 

Er zijn drie opeenvolgende W&T experttrainingen (deel 1, 2 en 3). De leerkrachten schrijven zich in voor training 1. Maar we hopen dat men mee doet aan het hele traject (doch is niet verplicht) waardoor er ruimte is om de leerkrachten te begeleiden in hun leerproces in deze trainingscyclus. In elke training vindt een onderwijsleergesprek voor en na de training plaats en wordt de leerkracht gevraagd specifiek te oefenen met het implementeren van modules. 

Elke training komen drie Maakkunde thema’s aan bod (zes lesmodules: per thema een lesmodule voor de groepen 1-4 en een lesmodule voor de groepen 5-8). In training deel 3 komen zelfs 4 thema’s aan bod (acht modules). Ook wordt er elke training een didactisch thema behandeld, zoals vakintegratie, W&T voor alle leerlingen, conceptontwikkeling binnen W&T. De leerkrachten krijgen direct toegang tot de lesmodules die horen bij de training.

Net zo groot of klein als je zelf wilt

Maakkunde kun je zo klein of zo groot maken als je zelf wilt. Probeer het uit met een korte activiteit of integreer de hele lesmethode. De modules kunnen goed worden gecombineerd met rekenen en taal in de klas. 

Er is ook veel aandacht voor hoe je het onderzoeksdeel van de modules kunt behandelen, hoe je kunt aansluiten bij vakken zoals taal en rekenen en hoe je het aanbod kunt differentiëren naar niveau van de leerlingen. voor alle leerlingen en conceptontwikkeling binnen W&T.

Kosten & Praktische informatie
Niveau, thema’s en bouw

Dit is de eerste van drie Wetenschap & Techniek expert trainingen van Maakkunde. Vakdocenten die deze trainingen volgen zijn W&T expert en hun voorkennis is dus meer dan de gemiddelde basisschoolleerkracht. We gaan bij deelnemers uit van enige voorkennis wat betreft het geven van hands-on lessen en het organiseren en begeleiden van onderzoekend en ontwerpend leren (OOL).

In elke training vindt een onderwijsleergesprek voor en na de training plaats en wordt de leerkracht gevraagd specifiek te oefenen met het implementeren van modules. Elke training komen drie Maakkunde thema’s aan bod (zes lesmodules: per thema een lesmodule voor de groepen 1-4 en een lesmodule voor de groepen 5-8).

Kosten

Deze eerste training is gratis. We hopen -en stimuleren dat deelnemers ook de 2e en 3e training doen, doch we verplichten dit niet. De kosten voor de 2e en 3e training zullen niet gratis zijn en komen neer op 1 werkdag voor de klas via De 5e Dag. 

Datum

Woensdag 26 augustus 12.30 inloop, 13.00 beginnen. Duur ongeveer 4 uur d.w.z tot ongeveer 17.00 uur

Locatie:

NEMO Depot, Strekkerweg 41, 1033 DA Amsterdam (Noord)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email