Screenshot 2020-09-03 at 22.05.07

Categories

Deel op social media

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email

Training Maakkunde groot succes!

De 5e Daq begeleidt vakdocenten in hun groeipad door middel van haar kennisbank, assessments, webinars en trainingen. En woensdag 27 Augustus was het dan zover. In het NEMO depot in Amsterdam Noord werd de eerste training gegeven in Maakkunde. En deze training was, natuurlijk met inachtneming van de RIVM Corona richtlijnen, een groot succes. 

Vakdocenten werden in deze zogeheten ‘Expert training’ opgeleid tot wetenschap & Techniek docent. Wetenschap & Techniek is tenslotte sinds dit schooljaar voor alle basisscholen een verplicht vak. En kinderen vinden het fantastisch. Want geloof het of niet: kinderen kunnen zelf een simpele stofzuiger maken. Zo wordt technologie verrassend leuk.

Dingen zelf maken of creëren vraagt om creativiteit, probleemoplossend vermogen en samenwerking. Vaardigheden die we bij kinderen van groep 1 tot en met 8 al vroeg kunnen stimuleren. Met de lesmethode Maakkunde, biedt Science Museum NEMO een hands-on lesmethode voor wetenschap en technologie.

Op basis van de ontwerpcyclus wordt onderzoek gecombineerd met ontwerpend leren. Maakkunde is geschikt voor verschillende typen leerlingen en beschikbaar voor groep 1 t/m 4 en 5 t/m 8. De methode is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeld samen met het onderwijs en getest in de klas. 

De lesmethode Maakkunde heeft een duidelijke structuur. Bij elke module krijg je een duidelijke handleiding, een aantal werkbladen en ook presentatiematerialen. Na de eerste basistraining kunnen vakdocenten al direct met Maakkunde aan de slag en de eerste invalleraren van De 5e Dag zijn bijvoorbeeld vanuit het Noodplan Amsterdam, al op verschillende scholen Amsterdam begonnen.

NEMO is een partner van de 5e Dag. Samen met De 5e Dag wordt er gezorgd dat vakdocenten Maakkunde kunnen geven in de klas. De training bij NEMO op woensdag 27 augustus was een groot succes. Dat bleek wel uit de reacties van de 16 deelnemende invalleraren. “Het is leuk om met simpele proefjes, kinderen te leren over techniek. Kinderen vinden het leuk!’, aldus een leraar. 

Ook waren leraren positief verrast over de mogelijkheden om Maakkunde – in het perspectief van vakintegratie – in hun bestaande lesprogramma’s te verwerken. Volgens vakdocent Herman van Dooren zullen de ouders ook wel positief verrast zijn: ‘in de plaats van dat kinderen naar huis gestuurd worden door bijvoorbeeld ziekte, komen de kinderen nu thuis met een zelfgemaakte stofzuiger. Hoe gaaf is dat!’.

De sfeer was goed in het NEMO depot. En ter viering van deze training en de samenwerking, was er dan ook nog… die enige echte Maakkunde Lerarenmok.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email