Marije

Wijzig je omslagfoto
Marije
Wijzig je omslagfoto

Deep op social media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on pinterest
Account Status: Goedgekeurd

Onderwijsdomein: Kunst en cultuur​
Discipline: Taal
Bouw: onderbouw, midden, bovenbouw
Locatie: Amsterdam​

Marije heeft de schrijvers vakschool gedaan. Marije heeft 12 jaar ervaring in zowel het basisonderwijs als middelbaardonderwijs.

Door haar ruime ervaring op vele scholen met verschillende soorten onderwijs is zij op veel plekken inzetbaar. Ze heeft ervaring met cluster 4 d.w.z. kinderen met gedragsproblemen, cluster 2 kinderen met een spraakontwikkelingsstoornis en nieuwkomers.

In haar lessen toont zij de mogelijkheden van taal waardoor zij kinderen nieuwsgierig maakt naar het schrijverschap. Via het spelen met taal en verschillende opdrachten leren de kinderen hoe ze teksten kunnen schrijven. Dit kunnen zowel proza, poëzie als theaterteksten zijn. Ze doet dit o.a. met peutervoorstellingen -en voordrachten.

Marije is op veel basisscholen geweest met haar lesprogramma VERS. Zelf zegt ze hierover: Ik ben alle soorten dichters tegengekomen. Alle workshops beginnen met het verzamelen van materiaal voor je gedicht.In één les verzamelen kinderen uit de bundel van Menno Wigman woorden die zij niet kennen.

Zij beschrijven wat voor sfeer het woord heeft, welke gedachten zij erbij krijgen en wat het volgens hen betekend. Die steekwoorden vormen de basis voor hun gedicht. In een andere les lezen we uit de bundel van Luuk Gruwez. Hoe hij stilstaan bij bijzondere momenten uit het leven. We filosoferen over wat er in jouw toekomst gaat gebeuren. Wat ga jij nog meemaken? En wat wil je dat je nog gaat meemaken? De toekomst is het vertrekpunt voor een gedicht.

De andere groep gaat aan het werk met alle bundels tegelijk. Zij zoeken naar mooie zinnen, schrijven die over en vervormen die tot hun eigen zin. Zo was er de zin: ‘Ik ben de twee helften van een steen.’ Die werd: ‘Ik ben de twee helften van een berg.’ De nieuwe zin is het uitgangspunt voor een gedicht.