Scholen kunnen een veilige omgeving creëren en risicosituaties kunnen worden vermeden.
Hierbij dienen scholen gebruik te maken van het protocol zoals opgesteld door de sectororganisatie voor het primair onderwijs (PO).
In dit protocol wordt ingegaan op een aantal praktische aspecten rondom veiligheid en hygiëne waar door scholen rekening mee gehouden wordt.
Kinderen en ouders zijn onmisbaar in het creëren van een veilige omgeving. Hier een kort overzicht wat iedereen kan doen:
Heb jij als leerling, ouder, school, docent of vakdocent behoefte aan contact?
Vakdocenten dienen bij het opgeven van hun beschikbaarheid klachtenvrij te zijn.
Dit wil zeggen, bij neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 graden Celsius) of koorts – stel je jezelf niet beschikbaar voor de aankomende week. Indien je 24 uur klachtenvrij bent, mag je je als vakdocent / onderwijspersoneel weer beschikbaar stellen via de app.
Als je je als vakdocent beschikbaar stelt, verbind je je aan het protocol zoals opgesteld door de sectororganisatie voor het primair onderwijs (PO)
De algemene uitgangspunten zijn:
Docenten, vakdocenten en personeelsleden dienen onderling de afstand van 1,5 meter in acht te nemen.
Kinderen in het primair onderwijs hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te bewaren. Kinderen moeten zo veel mogelijk 1,5 meter afstand bewaren ten opzichte van volwassenen.
Een leerling met een gat in de knie heeft een pleister en een knuffel nodig, en leerlingen in het speciaal onderwijs hebben specifieke zorg nodig. Dat mag en is ook verantwoord.
Voor vakdocenten, docenten en onderwijspersoneel geldt hetzelfde testprotocol als voor de zorg. Dit betekent dat wanneer je als vakdocent klachten hebt, er laagdrempelig getest kan worden. Is deze test negatief, dan kan je aan het werk. Is de test positief, dan blijf je thuis totdat er 24 uur geen verschijnselen meer zijn.
Een medewerker met minimaal 24 uur symptomen van COVID-19 (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts) kan getest worden. Totdat de testuitslag bekend is:
Als de testuitslag bekend is:
Wanneer er zich een situatie voordoet waarin een betrokkene zich onveilig voelt, besmet raakt met het CORVID -19 virus, of daadwerkelijk ziek wordt, kan deze betrokkene terecht bij de vertrouwenspersoon (VCP) van De 5e Dag.
Het RIVM geeft aan dat kinderen een kleine rol spelen in de verspreiding van het nieuwe coronavirus.
Verder beschrijf het RIVM dat het openen van de kinderopvang en basisscholen niet zal leiden tot aanzienlijke extra ziektelast. Zie:
Vakdocenten dienen zowel bij het opgeven van hun beschikbaarheid, als bij de daadwerkelijke inzet, klachtenvrij te zijn. Zij volgen hierbij het COVID – 19 protocol van De 5e Dag en verbinden zich aan het protocol van de school, dan wel het protocol zoals opgesteld door de sectororganisatie voor het primair onderwijs (PO).
Heb jij als leerling, ouder, school, docent of vakdocent behoefte aan contact? Voel je onveilig? Neem dan contact op met de Vertrouwens Contact Persoon (VCP) van De 5e Dag. Deze zal het in dit document beschreven stappenplan volgen om op de juiste manier met jouw melding om te gaan.
In dit document heeft De 5e Dag vastgelegd hoe er – haar inziens – een veilige omgeving kan worden gecreëerd en risicosituaties kunnen worden vermeden m.b.t. COVID – 19. Daarnaast wordt aangegeven hoe er wordt omgegaan bij een eventuele COVID – 19 besmetting.
Gezien het belang van een veilige omgeving voor kinderen en alle betrokkenen, wil De 5e Dag haar COVID – 19 beleid continu te verbeteren. Verbeterpunten worden geagendeerd en tot actiepunten verwerkt.
Lesgeven vanuit je eigen passie en expertise